Hästterapi

Det har sedan länge varit känt att kontakt med djur har positiva effekter på människors välbefinnande. Det ger en känsla av lugn och skapar en avslappnad, trygg atmosfär, vilket har hjälpt massvis av patienter världen över. Att klappa djur och vara nära är väldigt bra, men att bara ha ett djur i rummet under till exempel en terapisession kan göra stor skillnad i hur patienten mår och upplever situationen; en psykolog som har ett husdjur kan ge en känsla av trygghet, och att se ett djur sova kan också ge en känsla av lugn.

Flera gynnas av hästterapi

Nokota_Horses_croppedVad är det då som gör hästterapi så speciellt och effektivt? Precis som till exempel hundar, så är hästar väldigt intuitiva djur som läser av och speglar människors uttryck och känslor. Hästen känner av en persons oro, och en tålmodig, vänlig häst kommer då att göra sitt bästa för att lugna personen ifråga. Detta sker genom mjuk, fysisk kontakt och allmänt sällskap – ridning är oftast inte del av terapin. Hästterapi har visat sig hjälpa personer med autism, depression, ångest, ADHD, fobier och även de som sörjer och lider av PTSD, samt förbättring av kognitiva färdigheter. Men det hjälper inte bara med dessa saker; terapi med djur hjälper arbetsprövande och andra som kanske har svårt att bli bekväm och trygg på en arbetsplats eller ny livssituation. Del av terapin är att bara umgås med hästen, men även att leda den genom hinderbanor, vilket bygger tillit och får patienten att känna sig lyssnad på och respekterad.

Ärlighet och tillit

De som håller på med hästterapi uttrycker det som att det inte går att låtsas med hästar; hästen vet vem du är och vad du känner, och det gäller att vara bestämd och tro på sig själv. Hästen lär patienten att göra just detta, samtidigt den gör det på ett lugnt och tyst sätt. Denna terapiform fungerar ofta där andra, mer traditionella typer inte gör det. Till exempel så uttrycks det ofta genom att jämföra hästterapi med talterapi. Under samtal med en psykolog eller terapeut krävs det att kunna uttrycka sig i ord, att göra sig förstådd, att lita på att inte bli dömd, och samtidigt söka svar hos denna person. Med en häst krävs inget av detta – det är bara stillhet, tyst kommunikation, och långvarig kontakt med en tålmodig personlighet som varken dömer eller kräver bra formuleringar och ord. Man får istället söka svar hos sig själv, med ärligt stöd från någon annan.