Olika terapiformer (Samtalsterapi, kuratorer och psykoterapi)

Har du ibland funderat på att du skulle behöva gå att prata med någon men vet inte riktigt hur det går till? Hopar sig frågetecknen kring vilka olika terapiformer som finns och hur du ska veta vilket som passar dig bäst? Kuratorer och psykoterapi, hur vet man vad som passar? När man väl har insett att man vill prata med någon utomstående är det bra att göra slag i saken direkt. Ofta beror behovet på att man har hamnat i en knepig situation och behöver hjälp med att tänka i nya banor. Genom att få rätt slags terapi får du verktyg att klara av din situation och ditt liv, så att du därefter kan ägna livet åt roligare saker.

Att våga börja

Många människor förknippar psykisk ohälsa med att vara svag och oduglig. Det är negativa tankar som man genast måste försöka slänga ut genom fönstret och aldrig tänka på igen. Tyvärr råder en viss kemisk obalans i kroppen hos vissa människor, men det är ingenting den människan kan hjälpa. Den mänskliga anatomin fungerar på det viset, vissa får lägen och situationer som andra inte får. Om du märker att du har en fallenhet att må dåligt och tänka destruktiva tankar som sänker din livskvalitet är det viktigt att du söker den hjälp du behöver. Det finns ingenting pinsamt med att söka sig till någon typ av terapiform, dock kan det ibland kännas jobbigt ändå, eftersom det är svårt att veta var man ska vända sig. Ett problem inom branschen är tyvärr att det råder viss begreppsförvirring kring vem som egentligen gör vad och här är det självklara tipset: läs på! Internet och biblioteken är fullt av all hjälp så att du ska må bättre.Olika terapiformer (Samtalsterapi, kuratorer och psykoterapi) 2

Se framåt

Då och då kan det tyckas övermäktigt att ta tag i sådana projekt som hälsa och livsstil. I tidningarna vimlar det av råd och överallt tycks människor prata om hur mycket de tränar, hur många gröna juicer de dricker och att de inte väjer för att gå upp tidigt på morgonpromenad. Är man själv lite moloken är det lätt att ta andras framsteg som personliga misslyckanden, eftersom det finns en tendens hos varje människa att jämföra sig med andra. Här är tricket enligt professionella att försöka – verkligen försöka – att inte bry sig. Ditt liv handlar om dig och absolut fokus är att du ska ha det så bra som möjligt, så att du kan må så bra som möjligt. Om läget är dåligt just nu betyder det ingenting för framtiden eftersom man aldrig kan veta var tiden bär oss. Ett sätt att försiktigt bli mer optimistisk är att planera in små evenemang att se fram emot, även om det bara handlar om att ta en promenad eller fika med en vän.