Samtalsterapi vs Medicin

Om man känner att man går lite på tomgång och behöver komma in i en ny fas i livet finns det många små ändringar man kan göra i sin vardag som kan göra en stor skillnad. Ett sätt att ta hand sig själv är att uppmärksamma sitt mående, börja prata med någon utomstående eller ta ett extra tillskott med vitaminer. Den gamla debatten om samtalsterapi vs medicin gör sig påmind här och som privatperson kan man behöva läsa på lite. Ett annat, lite enklare tips, är att haka på den nya trenden att måla i målarböcker – det gäller inte bara barn, även vuxna kan njuta av denna avslappning.

Deprimerad eller bara lite nedstämd?

Det kan vara svårt att avgöra om vilken behandlingsmetod du ska ta hjälp av när du, eller någon du känner, är deprimerad. Man kan börja med att särskilja mellan en allmän nedstämdhet och en fullfjädrad depression. En mildare depression kan ofta bekämpas med fysisk aktivitet, samtal och nya rutiner. En person som däremot genomgår en svårare kris kan komma att behöva medicinering och kommer också att känna av deras inverkan mycket mer. Det är viktigt att du tar kontakt med professionella yrkesutövare när du misstänker att du är deprimerad och behöver hjälp. Ofta, men inte alltid, kan du också motverka en depression genom att arbeta förebyggande. Lär känna dig själv på djupet, lyssna på din kropp och ditt sinne och genomför åtgärder när du ser tidiga tecken på en depression. Har du känt dig stressad på senaste, har det hänt något omvälvande i ditt liv eller behöver du helt enkelt en nystart? Att välja medicin, terapi eller andra åtgärder är nästa steg.

SI Exif

Nå balans i livet

Gemensamt för nästan alla situationer i livet är att man kommer långt med sunt förnuft. Det gäller allt ifrån vad du äter till hur du inreder ditt hem och hur du hanterar dina sociala kontakter. Om du läser ingredienserna på baksidan av en förpackning och inte vet vad alla E-nummer står för kanske det sunda förnuftet säger att du inte borde äta produkten? Om du inreder ditt hem med billiga och massproducerade prylar är en trolig gissning att allt inte har gått rättvist till i framställningen. Om du känner dig arg eller ledsen när du har umgåtts med dina vänner och bekanta kanske ni behöver rensa luften. Genom TV och media matas vi med så många intryck varje dag att det kan vara lätt att tappa bort sin egen röst och tanke. Utmaningen handlar om att få en balans i kropp och själ så att du kan leva ett harmoniskt liv. Hitta en balans och sträva dagligen för att återupptäcka och finna ett lugnare jag.