Sexterapi för par

Många har säkert hört talas om parterapi, men har du även hört talas om sexterapi för par? Att leva i ett förhållande har ofta både sina upp- och nedgångar. Precis som med övriga delar av livet fungerar det inte alltid som vi själva vill, men det finns alltid olika sätt att arbeta med problemen på. Om du och din partner har problem eller en svacka i sexlivet finns det flera olika saker att göra. sexleksaker kan hjälpa ert sexliv, men ibland kan ni också behöva ta hjälp av någon utomstående som är expert inom området. Då kan sexterapi vara ett bra val.

Varför ska man gå i sexterapi?

Det finns flera olika faktorer som göra att sexterapi kan vara ett bra alternativ för dig och din partner. I dag har denna terapiform blivit mer och mer vanligt, och många par går i sexterapi istället för vanlig parterapi. Ofta handlar det bakomliggande problemet om att sexlivet mer eller mindre har dött ut, eller kanske vill en av er ha sex oftare än den andre? Bakomliggande faktorer kan vara att lusten inte finns hos någon av er eller att ni helt enkelt inte känner att ni har tid och ork för att ha sex. Med hjälp av samtal och hjälp till att hitta olika strategier kan en sexterapeut vara er bästa hjälp för att hitta tillbaka till en bra sexrutin som passar er båda. Många gånger handlar det nämligen om att planera in och skapa tid för sex. Att prioritera intimt umgänge med sin partner är dock lättare sagt än gjort när det finns mycket annat att tänka på i vardagen. Om du känner igen dig kan sexterapi vara något för dig!

Såhär fungerar sexterapi

Hur sexterapin går till ser olika ut från fall till fall. För det mesta handlar det eller de första samtalen om att kartlägga vad ert problem är. Det kan röra sig om att ni har sex mer sällan an vad ni önskar, att ni vill ha ex olika mycket eller att någon av er har problem med för tidig utlösning. Utifrån ert problem planeras fler möten in. Personen ni går på terapi hos är utbilda sexolog eller dylikt, och har givetvis tystnadsplikt. Olika terapeuter väljer olika metoder för själva terapin. Då ett av de vanligaste problemen är att paret känner att de har sex för sällan tillämpas ofta en form samtalsterapi där paret får med sig ”uppgifter” hem som de ska fundera på. Det kan röra sig om både individuella uppgifter, så som att fundera på vilka faktorer i vardagen som kommer i vägen för sexet, eller gemensamma där ni ska göra upp ett schema över intimt umgänge och sex en tid framöver. Ni går sedan igen detta under kommande terapisession tillsammans med terapeuten.