Utbilda dig till psykolog

Om du är intresserad av hur människor fungerar, både själva och i grupp, och du vill ha ett meningsfullt jobb där du hjälper andra människor till bättre hälsa, kan psykolog vara rätt yrke för dig. Att vara psykolog behöver inte bara innebära att man sitter inne på ett kontor och lyssnar på människor som ligger på en schäslong – en psykolog ger stöd, vägledning, motivation och coachning som både vårdar och förebygger mental ohälsa. Detta är ett arbete som kan utföras inom skolan, på vårdcentraler, inom idrotten, inom kriminalvården, på arbetsförmedlingen, på företag eller inom en rad andra instanser som behövs för att samhället ska fungera. Det är med andra ord inte bara ett viktigt arbete på individnivå, utan för samhället i stort.counseling-99740_960_720

För att utbilda sig till psykolog behöver man studera på universitet eller högskola. Flera universitet i Sverige erbjuder det som kallas Psykologprogrammet, som har lika stor omfattning på samtliga skolor. Det är en femårig utbildning, som alltså är på 300 högskolepoäng och leder fram till en masterexamen. Ett av de universitet som erbjuder utbildningen är Göteborgs universitet. På Göteborgs universitet har utbildningen delats in så att studenterna under de tre första terminerna läser utbildningsterapi som ett obligatoriskt element. Under de tre sista terminerna börjar praktik vävas in i utbildningen, då studenterna får arbeta med patienter under handledning. I utbildningen ingår bland annat kurser som Psykoterapi, Etik och juridik, Personlighetspsykologi, Människan som samhällsvarelse, Gruppsykologi och Biologisk psykologi.

Om man hellre studerar på annan ort än Göteborg erbjuds Psykologprogrammet också på Linköpings universitet och på Karolinska institutet, bland flera andra högskolor och universitet. På flera universitet, bland annat Göteborgs universitet, erbjuds också fristående kurser inom psykologi, för den som vill läsa in en grund i ämnet eller som vill prova för att se om det är ett ämne man vill fördjupa sig i.

Även utbildade psykologer behöver dock hjälp själva ibland, med saker som rör andra delar av kroppen än hjärnan. När man letar efter olika former av vårdgivare, som läkare eller tandläkare, är Varden.se det enklaste sättet att hitta dem – där kan man till exempel enkelt söka efter tandläkare i Göteborg, och hitta en i sin närhet som verkar bra. Detsamma gäller naturligtvis om man skulle behöva en psykolog.